Friday, September 6, 2013

The Fire Within / Огънят вътре

http://www.imdb.com/title/tt0057058/?ref_=fn_al_tt_1
My rating: 7


My usual rating but this time for a unusual theme. Theme, represented by Kurosawa in a totally different way. I did not understand why here it was presented as a weakness which should be removed with its roots. I do not support it but I do not like dramatizing it.

To be so sensible that you can not feel even one thing. To be burden to yourself. Absence of a straw which can be caught. To hate the presence of order and the order itself. About the snobbery, pomposity, lordliness: which I do not like. 

The power to uproot the bed habit with its root. The power of the habit. About that drinking people are most of the times very good persons that can not resist of the invitation of the alcohol. Uncertainty, lack of secure truth. Misunderstanding of one's self. To be already painted drawing which is good only for watching from distance. How humiliating is to be a human.



Моето обичайно оценяване, но този път една не толкова обичайна тема. Тема, представена от Куросава в Пияния ангел от съвсем друг ъгъл. Не разбрах, защо тук тя бе видяна като слабост, която трябва да бъде премахната с корените. Не че я одобрявам, но не харесвам драматизирането й.

Да си толкова чувствителен, за да не можеш да усетиш и едно нещо. Да си тежиш сам на себе си. Да няма сламка, за която да се хванеш. Да мразиш наличието на ред, а и него самия. Относно снобарщината, помпозността, надменността: тях не ги харесвам. 

Силата да изкорениш навика с корена. Силата на навика. За това, че най-често пияниците са добряци, които не могат да устоят на поканата на алкохола. Неувереност, липса на сигурна истина. Неразбиране на самия себе си. Да си вече нарисувана картина, която става единствено за гледане отдалеч. Колко унизително е да си човек!



No comments:

Post a Comment