Monday, October 7, 2013

One More Dream / Още една мечта

My rating: 5


В моето подреждане на филми, в класация за най-добър български филм, този съм поставил под номер втори. Но в никакъв случай не мога да кажа, че си заслужава писането. Провокира ме едно единствено нещо. Претенцията да се направи лек и забавен филм, заснет най-вече в една стая.

Но, защото съм възпитан, ще започна с позитивното, което ще разширя с общ коментар за някои от останалите филми в конкурса (по-специално Джулай, Корпус за бързо реагиране, Пистолет, куфар и три смърдящи варела; за Аве и Чужденецът съм писал различни неща, на различни места).

Чудесно е да видим родната индустрия събудена и разсънена. Но след събуждането всяка сутрин обикновено следва плана за деня. Планът за българските филми е те да са добри. Поне така си мисля. Да не се получава така, че сякаш различни приятелски компании се събират и правят филмчета с непрофесионалните си камери. Щях да говоря за положителното - българското кино се е събудило и прави филм след филм. Весели филми, представящи добре познатото ни всекидневие. Но не го правят, както трябва. Кофти са фокусирани, а липсват и лица. Да, положителното - главната актриса в този филм показа на младото поколение актьори как се прави, което мисля бе и експлицитно показано помежду сцените.

Негативното. Претенцията. Дали ще е за голямата идея, както беше с филмите правени до скоро, или ще е с това да се направи нещо велико. В конкретния случай, претенцията да се снима филм в една стая. Еми гледайте "Donzoko" на Курусава. Там имате филм, сниман в предимно една стая и голяма идея, която стои пропорционално, в съзвучие с действието. Относно Корпус за бързо реагиране искам да попитам, кому бе нужно създаването му?

Няма да превеждам текста, защото ми се иска пред чужденците да пиша за успешните родни заглавия.


No comments:

Post a Comment